מדיה

ניהול ומנהיגות

הארלי-דייווידסון בעין הסערה: כיצד מנכ"ל גרמני הצית מחלוקת בעידן ה-"אנטי-ווק"

הארלי-דייווידסון ניצבת במרכז סערה פוליטית וכלכלית בעידן ה-"אנטי-ווק". מאז מינויו של המנכ"ל יוכן זייץ, החברה נאלצת להתמודד עם ביקורת מצד שמרנים על כך שאימצה ערכים ליברליים יתר על המידה. המנכ"ל הגרמני, שנבחר להציל את המותג האמריקאי האיקוני, מציג עלייה ברווחים, אך במקביל מעורר זעם בקרב לקוחות מסורתיים. האם הארלי-דייווידסון תצליח לשמור על איזון בין המורשת ההיסטורית שלה לבין הערכים המודרניים?

הארלי-דייווידסון, מותג האופנועים האמריקאי האיקוני, עומד כיום במרכז מחלוקת פוליטית וכלכלית עזה. מאז מינויו של המנכ"ל יוכן זייץ בשנת 2020, החברה מתמודדת עם לחצים גוברים מצד פעילים שמרנים המאשימים אותה באימוץ יתר של ערכים ליברליים והכללה מוגזמת של עקרונות "ווק". המחלוקת התפרצה בשיא עידן ה-"אנטי-ווק", כאשר יוזמות הגיוון, השוויון וההכלה (DEI) הפכו לשדה קרב חדש בתאגידים הגדולים של אמריקה.

זייץ, גרמני שנחשב ל"מושיע" של מותג הספורט פומה בשנות ה-90, מונה לתפקיד כדי להציל את הארלי-דייווידסון ממגמות של ירידה במכירות והיחלשות במעמדה בשוק. תחת הנהגתו של זייץ, הארלי-דייווידסון הצליחה להציג עלייה מתמשכת בהכנסותיה, עם הכנסות שהגיעו ל-5.8 מיליארד דולר בשנת 2023. נתון זה מהווה הישג משמעותי לחברה לאחר עשור של ירידות.

עם זאת, הצלחה כלכלית זו לוותה באי שקט גובר בקרב חלק מלקוחות החברה המסורתיים והמשקיעים השמרנים. פעילים פוליטיים כמו רובי סטארבאק, מוביל קמפיינים נגד תאגידים "ווקיים", טוענים כי הארלי-דייווידסון התרחקה מהשורשים האמריקאים שלה ומערכי הליבה שעמדו במרכזה במשך עשורים רבים. תחת ניהולו של זייץ, הם טוענים, החברה הפכה ל"מנותקת" מהקהל המסורתי שלה – אופנוענים גברים, בעלי ערכים שמרנים ופטריוטיים.

זייץ עצמו מייצג חזון אחר לגמרי. לדבריו, החברה נמצאת בעידן חדש, שבו עליה להתאים את עצמה לעולם הגלובלי והמגוון שבו היא פועלת. זייץ מבקש להוביל את הארלי-דייווידסון לתוך העידן המודרני, ומדבר על "ניהול כוללני של בעלי עניין" ועל הגברת הגיוון בכוח העבודה והגמישות לעובדים – רעיונות שלא תמיד זוכים לאהדה בקרב לקוחות החברה הוותיקים. בשנת 2020, לאחר רצח ג'ורג' פלויד ועליית תנועות מחאה רבות, החל גל תמיכה ביוזמות DEI בתאגידים אמריקאים רבים, והארלי-דייווידסון לא הייתה יוצאת דופן. אך מאז 2023, השיח הציבורי השתנה, והתקפות נגד "קפיטליזם ווקי" מצד דמויות פוליטיות כמו ויווק ראמסוואמי ונשיאים לשעבר דוגמת דונלד טראמפ, החלו לצבור תאוצה.

המחלוקת הגיעה לשיא חדש כאשר החברה הודיעה שהיא מפסיקה את פעילויות ה-DEI שלה, מפחיתה את המיקוד במגוון הספקים שלה ומבטלת יוזמות חברתיות לא הכרחיות. למרות שהמהלך נועד להקל את הלחץ מצד מתנגדים שמרנים, ההחלטה יצרה זעם נוסף בקרב תומכי הגיוון וההכלה, שטוענים כי הארלי-דייווידסון נסוגה מערכיה העכשוויים לטובת פופוליזם שמרני.

המצב הזה מציב את זייץ בעמדה מאתגרת במיוחד. מצד אחד, הוא הצליח להעלות את ערך המניות ולשפר את רווחי החברה, אך מצד שני, הוא מאבד את אמון קהל הלקוחות המסורתי. השאלה המרכזית שנשארת פתוחה היא האם הארלי-דייווידסון תוכל למצוא את האיזון בין שמירה על המורשת ההיסטורית של המותג לבין אימוץ גישה עסקית עולמית וגמישה יותר שתתאים לעידן המודרני.

7

דברו איתנו

מעוניינים בתהליך צמיחה משמעותי?

מלאו את הפרטים שלכם ואנחנו נעשה את השאר

    תפריט נגישות