עקשנות או נחישות? השיעור מ- Apple ו- Google Glass
גם המחשב הראשון של אפל וגם ה-Google Glass של גוגל נתקלו בהתנגדויות וחסמים לפני ההשקה. אחד שינה את פני עולם המחשוב, והשני נכשל כישלון חרוץ. למה אחד הצליח והשני לא? או, למה "ללכת על החלום בכל הכוח" זה לא תמיד רעיון טוב.
לפני שסטיב ג'ובס הציג את מחשב ה-Macintosh הראשון ב-1984, הוא נתקל בהתנגדות של אנשי Apple ואנשי התעשייה שסברו שהרעיון של מחשב אישי עם ממשק גרפי הוא יקר ולא רלוונטי לשוק. ג'ובס הקשיב, אך במקום לוותר על הרעיון, הוא ביצע בו שינויים: הוא שיפר את הממשק כך שיהיה נגיש יותר, הפך את השימוש במחשב לפשוט יותר, וביצע התאמות נוספות. השקת המוצר הייתה הצלחה מסחררת וההיסטוריה של מחשבי Macintosh עוד ממשיכה להיכתב.
בינואר 2012, גוגל השיקה את המשקפים החכמים שלה Google Glass. המוצר זכה להשקה רועשת ומושקעת שכללה אפילו תמונה של הנסיך צ'ארלס (שבינתיים הפך למלך) עם המשקפיים. גוגל גלאס היה פרויקט שאפתני, אך לפני השקתו עורר ביקורות לא מעטות בנוגע לנוחות השימוש, חשש לפרטיות המשתמשים והמחיר הגבוה שלו. אך הביקורות לא הובילו לשינויים משמעותיים לפני ההשקה. במקום להקשיב ולבצע התאמות, גוגל דחפה את המוצר קדימה כמו שהוא, והתוצאה הייתה סיום דרכו של המוצר ב-2019.
ההבדל בין ג'ובס למנהלי גוגל לא היה בעקשנות לדחוף קדימה, לשניהם היה רעיון מהפכני שנתקל בהתנגדויות והם החליטו להמשיך למימוש הרעיון למרות ההתנגדויות. ההבדל ביניהם טמון במפגש עם ההתנגדויות. בעוד ג'ובס היה ממוקד במטרה – להנגיש מחשב אישי פורץ דרך לאנשים פרטיים – והוא היה מוכן לשנות את הדרך להגיע לשם, מנהלי גוגל "התאהבו" בדרך שהם בחרולהשיג את החזון שלהם, בלי להתאים את המוצר לצרכים ולדאגות שעלו בדרך.
כאן טמון ההבדל המהותי בין נחישות לעקשנות. נחישות נובעת מהרצון להשיג מטרה כלשהי, אך היא גמישה מספיק לשנות גישה כאשר נתקלים במכשול. העקשנים, לעומת זאת, נוטים להיצמד לרעיון הראשוני שלהם ומסרבים להתאים אותו למציאות המשתנה. בעוד שהנחושים שואלים "איך אני מגיע למטרה?", העקשנים נשארים תקועים בשאלה "איך אני מממש את דרך הפעולה שבחרתי?"
אנשים ומנהלים נחושים פתוחים לשינויים, לומדים מביקורת ומחפשים פתרונות יצירתיים שמשרתים את המטרה, גם אם זה כרוך בוויתורים. העקשנים, לעומתם, ישמעו את ההתנגדויות, יתקלו במחסומים, אבל ימשיכו באותה הדרך, גם אם היא מובילה לתהום בסופה.
הצלחה דורשת לא רק דחיפה קדימה, אלא גם הקשבה והתאמה לשוק, לעובדים, ללקוחות ולמפגש של הרעיון עם המציאות. מנהלים שמבינים מתי לבצע התאמות ולא חוששים לשנות כיוון הם אלו שיכולים להוביל את הארגון להצלחה ולממש רעיונות גדולים, גם כשהם נתקלים בהתנגדויות או חסמים בדרך.