תרגילי נשימה לגוף, לנפש – ולעבודה
נשימה מודעת היא לא רק כלי להרגעת הגוף והנפש, אלא גם לשיפור משמעותי בתפקוד בעבודה. מחקרים מראים כי תרגילי נשימה מסייעים להפחתת סטרס, להגברת ריכוז ולשיפור הביצועים היומיומיים, במיוחד בתקופות של לחץ. בכתבה תמצאו נתונים מרתקים על השפעת הנשימה על המוח, לצד טיפים לתרגול יומיומי שמסייעים להגיע ליעילות ולשלווה גם בימים מאתגרים.
מדינת ישראל נמצאת בתקופה מורכבת כבר מעל שנה, מה שמביא לסביבת העבודה מתחים, הסחות דעת, וקושי כללי להתרכז ולחתור לתפוקה אידיאלית. גם בתקופת מלחמה – ואולי דווקא בתקופת מלחמה – יש חשיבות לעצור, ולנשום. זה עוזר לנו להנמיך את עוצמת השפעות המלחמה על הנפש, וזה עוזר לנו להגביר אפקטיביות בעבודה.
הכוח שבנשימה אולי נשמע כמו קלישאה, אבל מחקרים מראים שמדובר בכלי אמיתי ויעיל לשיפור תפקודים קוגניטיביים כמו ריכוז וזיכרון. מחקר שערכו חוקרים על 34 משתתפים מצא כי אנשים שביצעו מדיטציה ממוקדת נשימה לאורך שמונה שבועות שיפרו את רמות הקשב והריכוז שלהם בצורה מובהקת. במהלך המחקר, החוקרים השתמשו במדד SSVEP, סיגנל מוחי שמאפשר למדוד את רמות הקשב, ומצאו כי המשתתפים בתרגולי נשימה הצליחו להפחית את רמת הסטרס ואף לתפקד בצורה מדויקת ויעילה יותר, לעומת קבוצת בקרה שביצעה תרגולי הרפיית שרירים בלבד.
אחד התרגילים הפשוטים שניתן לבצע במהלך היום נקרא תרגיל ארבע-ארבע-שש: שבו בנוחות, שאפו דרך האף במשך ארבע שניות, עצרו את הנשימה לארבע שניות, ולאחר מכן נשפו לאט דרך הפה במשך שש שניות. חזרו על התרגיל הזה למשך מספר דקות, ותנו לרגשות של רוגע ושליטה להתפשט בגוף. תרגיל כזה, שבוצע מדי יום, הוכח כמסייע בהורדת רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ), ומביא להורדת מתחים ושיפור ברמות האנרגיה והריכוז.
בסופו של יום, תרגולי נשימה יכולים לשמש לא רק ככלי לשמירה על בריאות נפשית אלא גם כמנוע להעצמת התפקוד היומיומי. בכל פעם שהמתח משתלט – עצירה, נשימה ומיקוד מחדש יכולים לשפר את התחושה ואת היעילות בעבודה, ולהוביל לתוצאות טובות יותר לאורך זמן.